Welkom op de website van judoclub Asahi '90 Kruishoutem.

Het woord judo betekent 'zachte weg', waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'.
Judo is dus een levenswijze.

Welkom Uitslagen European Championships 2013 Masters
European Championships 2013 Masters PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 13 juni 2013 16:48

Europees Kampioenschap Masters te Parijs van 13 tot 16 juni 2013

European-Veterans-Championships-2013

Na het goede resultaat van op de Open Belgium Judo Maters te Brussel van zondag 28 april ll., wilden twee van onze oudere judoka's hun kans wagen op de Europese Kampioenschappen. Jean-Marie Vande Populiere en Hans De Vos, beiden Belgisch Kampioen in hun categorie hebben zich ingeschreven voor het EK dat dit jaar doorgaat in Parijs.

 

Donderdag (13 juni 2013) was het de beurt aan Hans De Vos. Hij komt uit in de categorie +100kg bij de M1 (30 tot 34 jaar). Na de weging gisteren wisten we dat hij mocht starten tegen Dennis Karpov uit Rusland. Hans deed wat hij kon, maar was niet opgewassen tegen de kracht van de Rus en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen. De Rus bleek nadien niet van de minste want hij schopte het uiteindelijk tot in de finale. Hierdoor mocht Hans herkansen tegen de Franse Sebastien Clavier. De strijd ging lange tijd gelijk op. Hans haalde terug uit met zijn beruchtte Tomoe Nage, maar deze was te traag en niet vlot genoeg uitgevoerd om te scoren. Uiteindelijk was het opnieuw Hans die aan het kortste eind trok en zich kort voor tijd liet pakken. Ippon voor de Fransman en einde van het Europese avontuur voor Hans.

Hans heeft vandaag zijn best gedaan, maar Europees niveau is blijkbaar een stuk hoger dan het Belgisch bij de Masters. Maar niet te min weer een ervaring rijker en achteraf bekeken was het misschien niet echt zijn dag, bovendien viel Hans met zijn 103 kg misschien iets te licht uit in de +100kg.

 

Zaterdag (15 juni 2013)  was het dan de beurt aan Jean-Marie Vande Populiere in de categorie -100kg bij de M6 (55 tot 59 jaar). Langzaamaan begint de spanning te komen bij J-M. Zeker toen hij op vrijdagavond naar de weging ging en bleek dat hij nog een kleine 2 kg boven zijn gewicht zat. Jean-Marie zette even door, zoals alleen hij dat kan,  en een tweetal uur later zat hij mooi op zijn gewicht. nog juist op tijd vooraleer de weging sloot. Alles was dus in orde om te starten met de wedstrijden.

Bij aanvang bleek de loting voor Jean-Marie niet zo gunstig. Hij moest namlijk als enige in zijn categorie een voorronde vechten, dit tegen Rasdosta Stanislav uit Tsjechië. Eerst ging het redelijk gelijk op, tot J-M inkwam en scoorde met minstens yuko, ter verdediging greep de Tsjech echter naar de benen met Hansukemake tot gevolg. De eerste overwinning was binnen voor J-M. Nadien in de kwartfinale moest J-M het opnemen tegen de Russiche Andrey Kashnov. Deze bleek na een tweetal minuten te sterk. Ippon voor de Rus. In de herkansingen kwan J-M dan uit tegenover een Fransman, Alain Blondron. Deze wedstrijd ging heel lang gelijk op, het was pas in de 3e minuut van de golden score dat er iemand kon scoren. Jammer genoeg was het de Fransman die uiteindelijk de overwinning pakte in deze wedstrijd. Hierdoor zat het kampioenschap er dan ook op voor Jean-Marie.

Jean-Marie deed zijn uiterste best en is volledig voor gegaan. Bovendien mogen we zeggen dat hij, gezien het ontbreken van een degelijke voorbereiding op dit EK, toch een meer dan mooie prestatie heeft geleverd. Hij mag dus zeker tevreden zijn van zijn wedstrijden, ook al houdt hij er een stijve nek aan over.

 

Proficiat aan onze beide judoka's in Parijs. En er worden zelfs al plannen gesmeed voor een volgende groot kampioenschap, of dit een EK of WK word weten ze nog niet echt.

En zo zie je maar dat judo een sport is voor alle leeftijden, niet enkel op recreatief maar ook op competitief vlak.

Laatst aangepast op donderdag 27 juni 2013 11:20